bazilik ну про пісні страви то взагалі індивідуальна темка мабуть. В моїй сім"ї строгого посту немає (може то і не правильно, але вжа так склалось) ми лише в п"ятницю і тиждень перед Пасхою не їмо м"яса. А от моя най улюбленіша страва у піст - це капусняк з фасолею і окремо відварюємо картоплю і зажарюмо цибулькою, тоді це з тим в прикуску треба їсти - смак дитинства . Це моя бабця колись нам в селі таке варила, от і я полюбила. Якось приготую і покажу :)
У Великий четвер господині печуть паски, верх покривають символічними знаками: кісками, сонечками, голубами, зробленими з тіста. Під час приготування паски, господиня повинна підтримувати чисті думки.
бажано, щоб коли печеться паска, нікого не було в хаті, аби паску не обговорювали нічого в цей день не можна позичати не можна бути па печі, щоб не була паска горбата кладуть паску в піч із молитвою, з примовлянням "Христос Воскрeс", те саме роблять і витягуючи її з печі як була дівчина в хаті, то бажали: "Щоб була файна, як на Великдень паска" а діти щоб росли пишні та здорові, як паска коли паска печеться у духовці, нікому не дозволяють голосно шуміти, щоб паска у духовці не зіпсувалася.
Дівчаточка! Щиро вітаю вас на цьому чудовому і смачнющому форумі. Читала вас "із бліндажу" вже з півроку, сьогодні зареєструвалась і пропоную в темі про чудове свято Великодня зібрати автентичні рецепти, тобто ті, які притаманні вже багато-багато років тільки Вашому місту, селу... і тільки на Великдень. Напишіть, якою стравою пахнув Великдень в бабусиній хаті? Поділіться рецептами, щоб вони не забулись і не пропали, як то кажуть, у вирі сучасності...