Викуп був як і всюди це роблять. Спочатку молодий дав замало і йому підсунули іншу молоду потім дав трохи більше і дістав свою Марічку. А вже як отримав свою молоду то всі ся зібрати і поїхали до шлюбу, а ми (тети, нанашки, господині, сусідки) співанками вітали наших гостей і кожному на стіл поставили спеченого і замаяного баранчика.
Тут видно як збираються їхати до шлюбу:
А повернулись з шлюбу молодята на білих конях
На порозі перед хатою молодих зустрічали мами і посипали «цукерками з пшениченьков» і роздавали хліб з медом:
А вже по-шлюбі, то молоді сіли на лаві і вітали гостей які приходили і танцювали, співали і їх поздоровляли.
Ціле весілля супроводжувалось грою троїстих музик і гуцульськими весільними наспівами.
Після закінчення дійства глядачі мали гостину і танці.
Ой йо...... Яке ж дійство......Скоро, я відчуваю, оці традиції неповторні тільки в емігрантстві й збережуться! Вони - молодці, вірні охоронці пам"яті народної...
оці традиції неповторні тільки в емігрантстві й збережуться! Вони - молодці, вірні охоронці пам"яті народної...
Повністю підтримую. В нас на центральній УКРАЇНІ що трохи інші звичаї і обряди, що мало хто їх вже дотримується. А так хочеться щоб діти переймали оте хороше, що йде від діда-прадіда.
Маруся, дякую за цікаву розповідь. Таке враження, що сама там побувала, а що такого ще не бачила, то читала "із роззявленим ротом". А весілля, то насправді було, чи так як інсценування???
Маруся неймовірно красиві, колоритні знімки весілля. Мені здається, що справді традиції наші зберігають краще українці, які живуть за межами України, сумують за своєю землею, а ті шо живуть на ній цінують моду, перебирають віяння із-за кордону. Може то тільки моя така суб"єктивна думка. Ба навіть то уже добралося і до українського села.
А весілля, то насправді було, чи так як інсценування???
То було інсценування для людей, щоб вони пізнавали наші обряди. Тим більше, що й справді про них вже дуже забувають і все робиться надто американізоване. А так хочеться затримати ось те своє. А хоч би підспівування коли вбирають молоду.
Ірка-Шкірка
Була колись на подібному весіллі в Дилятині
Жіночка яка нас зорганізувала сама з Космача то ми відповідно дотримувались традицій тої місцевості. Я також в дитинстві була на весіллі маминої учениці в Космачі і скажу вам, що гуцули файні люди і оригінальні.