Вечерю ми починаємо готувати тільки після відправи і до всіх страв додаємо освячену воду.а готуємо такі ж самі 12 пісних страв як і на Святий вечір.
ми так само робимо, а ще перед тим як сісти вечеряти, господар дому має скропити свяченою водою все своє обісця, хату, комору, стодолу, стайню де є корова, свинки чи птиця, а лише тоді приступати до вечері, а ще наш сусід кропить свої вулики, і плодові дерева,
--------------------
Подлинное счастье стоит недорого: если за него приходится платить высокую цену, значит, это фальшивка. Коко Шанель
Дівчата, у нас сьогодні ще ворожать. Отже, мамуськи, в кого дівочки на відані( дівчата, що можуть виходити заміж), то розкажіть, то будете знати звідки зять. Після вечері дівчина збирає всі ложки і вилки (якщо в вас кладуть) зі столу, виходить на край хати або на балкон, розділяє вилки на дві частини і стукає ними три рази одні до одних. З якої сторони гавкне собака, то з тої буде чоловік.
Моя мама дуже то вірить, бо вона зустрічалась довго з хлопцем, вже мова йшла про весілля. Пішла так ворожити, а собака гавкає з протилежної сторони. Прийшла до хати зла, а дід мій питає, ну де гавкала, то вона каже, що там де той хлопець живе, бо ж всі знають, що вони зустрічаються. А потім мама з ним посварилась і почала зустрічатись з моїм татом і вийшло, що тато дійсно з тої сторони.
Отаке, хто вірить, хто не вірить, але всеодно цікаво.
Якісь такі різні цікавинки......а здавалось би,всі на Україні живемо - а традиції різні В нас стіл такий самий,як і на Святвечір,тільки не колядувати ходять, а щедрувати
--------------------
Очень!Очень рада за своего мужа - так удачьно женился!
ми так само робимо, а ще перед тим як сісти вечеряти, господар дому має скропити свяченою водою все своє обісця, хату, комору, стодолу, стайню де є корова, свинки чи птиця, а лише тоді приступати до вечері, а ще наш сусід кропить свої вулики, і плодові дерева,
У нас цей звичай доповнений закусуванням хати: Всі домочадці ходять за головю сімї, що все окроплює свяченою водою, і закусують пампухами і перепічкою (це така велика хлібина спечена в печі). Закусують, щоб всі вінчування збулися. Пампухи і перепічку носять тільки в руках відщипують шматки і в рот - невикористовуючи посуду і ножів.
--------------------
Мене звати Наталка, рада знайомству.