Пропоную поговорити про Свят-вечір.Моє улюблене ще з дитинства свято,коли збирається вся родина,саме родина,а не тільки сім"я. Раніше їздили до бабусі в карпатське село,зараз разом з сім"єю брата їдемо до мами. Звикла,що на столі мають бути 12 простих пістних страв,завжди мама варить грибну юшку(або з рисом,або з вушками),картоплю,пістні голубці,смажить рибу,готує вінегрет,бурячки з хріном.З холодних закусок солена,або маринована риба та мариновані грибочки.На десерт вареники з черницею та обов"язково кутя. А що прийнято у вас готувати на Свят-вечір?Було б дуже цікаво почути!!!
Доброго вечора! З дитинства пам"ятаю цей неповторну, затишну атмосферу Святвечора, більш родинне свято годі й пригадати! Мама завжди готувала вареники з картоплею, капустою, які якось по-особливому, хвильками заліплювала...вінегрет, перших страв в нашій місцевості ( я з Кіровоградщини родом) чомусь не подавали, пекла пиріжки з маком ,з горохом...До речі, в родині мого чоловіка(він з Вінничини) на Святвечір пекли пиріжки з горохом, але горох на начинку не варили, а замочували і розтирали в макітрі, готові поливали часничною поливкою. І, звичайно, кутя, невід"ємний атрибут Святвечора... З товченої пшениці, з маком, горіхами, медом...Тільки подавали її не на десерт, а всі з самого початку трапези мусили з"їсти по ложці цієї страви, бо вважалася вона поминальною, як коливо...вважалося, що всі померлі родичі присутні невидимо за столом...Готувалися також тушкована капуста з грибами, пончики з грибами ( так у нас називають звичайні невеличкі картопляні пиріжечки, смажені в олії), обов"язково були страви з риби( заливне з риби, яке декорували смаженою картоплею і засмажкою з цибулі на олії, теж місцевий "прибамбас", якого я більше ніде не зустрічала, до речі, дуже смачно), також паштет з квасолі з часником і смаженою цибулею, дуже ситний. Взагалі намагалися, щоб було 12 страв, по числу Христових апостолів...І, звичайно, узвар із сушених яблук, груш, слив..Моя бабуня , до речі, ще й пекла з розмоченими й мілко порізаними сухофруктами непервершені пиріжки..
я завтра буду готувати такі страви на вечерю 1. кутя 2. салат здоров"я (морква, селера, яблуко, родзинки, олія) 3. маринована капуста з червоним буряком 4. оселедець 5. лобіо (квасоля з грецькими горіхами) 6 огірочки з помідорами свіжі 7. борщ з вушками 8. печена картопля 9. короп печений з овочами 10. гречана каша з грибами(тільки без сметани та масла) 11 салат з червоного буряка з чорносливом 12. компот з вишень 13. вергуни 14. желе з ягодами
Мое меню на завтра 1 Кутя 2Борщ з вушками 3Вареники з капустою 4Вареники з картоплею 5Підлива з грибів 6Капуста кисла тушена 7Риба жарена 8копчена риба 9оселедець 10гриби мариновані 11голубці з картоплею( якщо знайду рецепт) 12узвар