Свята наближаються,золотий час для кулінарів!!!І Новий Рік,і Різдво,і ціла низка січневих свят.Що традиційно печете,що хочете новеньке,що пробували смачненьке? Я на Новий Рік традиційно печу тортик(ми святкуємо в сім"ї ,нас четверо),того року пекла щось подібне до трюфельного,але з двома кремами-і з шоколадним ,і з кремом з згущеного вареного молока.Був дуже смачний! На Різдво,крім обов"язкових традиційних пляцків(пекла того року три великі) ще й вперше попробувала штоллен!Це традиційна німецька випічка,щось середнє між кексом і пісочним тістом.Має після випічки "визрівати" 2-3 тижні.Дівчата,яка це смакота!!!Я б ніколи не подумала.Цього року я вже їх спекла теж,"визрівають" у фользі на підвіконнику. Крім того мені дуже подобається європейська традиція дарувати печеня і пряники на Різдво.Хочеться теж цього року.Вже для пряників і формочки накупила,але не знаю як вийде з часом.
Торт "А-ля труфель" Тісто. Один корж - відокремити білок від жовтка, збити 1 білок з 1 ст. ложкою цукру (цукор додавати поступово), віночком ввести обережно 1 жовток і 1 столову ложку борошна змішану з 0.5 столові ложки какао. Випікати в духовці при 180 град. Форма 22 см. Спекти 6 однакових коржів, тісто я готувала безпосередньо на кожен корж окремо. Крем 1 (взятий від Мішель) 1.5 склянки вершків довести майже до кипіння (я це робила на водяній бані), додати 75 г рубленого гіркого шоколаду. Охолоджувати кілька годин у холодильнику і добре збити. Крем2 300 г масла кімнатної температури збити, додати по ложці банку вареного згущеного молока.
Коржі перешарувати по черзі кремом 1 і кремом 2 (додати смажені рубані волоські горіхи). Прикрасити.
Я пекла в тому році штоллен від Іден(дріжжовий),в цьому році пекла штоллен від Бірки(робиться два тіста заварне і кексове,з"єднюється потім між собою).Якщо потрібно,я рецепт або першого,або другого напишу.
штоллен!Це традиційна німецька випічка,щось середнє між кексом і пісочним тістом.Має після випічки "визрівати" 2-3 тижні.Дівчата,яка це смакота!!!Я б ніколи не подумала
люба, дуже хочу той перший штолеен!!!!! Якщо зараз спечу, то як раз буде на свята!!!!!!
Дівчата,дуже рада,що рецепт вас зацікавив.Зробимо так,я даю оригінальний рецепт автора(Нат,прости,що без переводу).Далі трішки своїх змін.Якщо щось не зрозуміло,обов"язково питайтесь. Ні,штоллен не засихає.Навпаки,після випічки він твердіє зразу,а в процесі стояння він "визріває",цукати дають соки,він трошки зволожується,получається такий трохи россипчатий,ну,дуже добрий!
Дрезденский штоллен Для теста: Миндаль чищенный молотый 100 г Миндаль чищенный резанный 75 г Кишмиш (изюм) 125 г Коринка (мелкий изюм) 100 г Мелко резанные цукаты из вишни 50 г Мелко резанные лимонные цукаты 100 г Мелко резанные апельсиновые цукаты 100 г Ванильный сахар 1 пакетик (8 грамм) Цедра одного лимона Ром 5 ст. ложек Мука (N 405) 500 г Свежие дрожжи 60 г Сахар 90 г Молоко теплое 140 мл Сливочное масло 250 г Желток 1 штука Соль 1/3 ч. ложки
Для украшения: Растопленного сливочного масла 100 г Сахарная пудра 150 г
Мука на подпыл Несколько листов бумаги для выпечки.
Приготовление:
За день до приготовления теста все сухофрукты, миндаль и цукаты залить ромом , перемешать и закрыв плотной крышкой оставить настаиваться сутки.
Просеять муку в большую чашку. В центре муки сделать лунку и раскрошить туда свежие дрожжи. Дрожжи слегка присыпать щепоткой сахара и налить в лунку теплое молоко. Через некоторое время, когда дрожжи разойдутся, добавить в чашку соль и размягченное сливочное масло. Вымесить гладкое тесто. Накрыть чашку с тестом и поставить в теплое место для подъема. После того, как объем теста увеличиться вдвое, обмять его. При обминке вмешать в тесто все настоянные на роме ингредиенты. Опять убрать чашку с тестом в теплое место для дальнейшего подъема.
Стол подпылить мукой, выложить тесто и сформовать прямоугольник примерно 30 на 40 см. Лист застелить несколькими слоями бумаги, раздвинуть форму и уложить в нее сформованный штоллен. Длину формы подогнать под длину штоллена. Дать тесту немного расстояться и подойти.
Выпекать при температуре 180-200°C в предварительно нагретой духовке 35-40 минут. Если кекс высокий, то время выпечки можно увеличить. Готовность проверить деревянной палочкой для шашалыка.
Ещё горячий штоллен освободить от формы, смазать растопленным сливочным маслом и обсыпать сахарной пудрой. Обмазку и обсыпку можно повторить для придания более пышной сахарной верхушки.
Хранить штоллен в алюминиевой пищевой фольге.
Мої зміни. Я не замочувала сухофрукти в алкоголі.Всипала сухі зразу в тісто.Муку брала звичайну нашу(я користуюсь тільки "Богумілою"),форм для штоллена на маю,пекла 2 штуки просто на бритванці.
Ще додаю,ізюм брала одного сорту без кісточок,цукати взяла потрібну кількість,але просто ананасове асорті,мигдаль використовувала різаним(трохи прокалила в мікрохвильовці).
Дівчата,дуже рада,що вам подобається ідея штоллена.Він символізує маленького Ісусика в білосніжних пеленках. Обмотаний в фользі він прекрасно зберігається до свят.Місце повинно бути прохолодним,але не холодильник і не вулиця.В мене стоїть на підвіконнику в спальні.