В суботу 28 грудня розпочався Різдвяний піст.Головна мета посту, встановленого ще в ранні століття християнства, - духовне очищення людини. Тому піст - це відмова не тільки від тваринної їжі, але і від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок, для того, щоб можна було з чистим серцем зустріти свято Різдва. Суворо дотримуватися поста в мене не виходить,але буду старатися хоча кожну п"ятницю та тиждень перед святами утримуватися від скоромної їжі. Поститися не означає голодати,давайте в цьому ФМ поділимося рецептами смачних пісних страв.
На 1 кг свіжої капусти — 1 склянку вареної гречки, 1кг сирої картоплі Половину капусти(дрібно подрібнити) 1-2 цибулини Перець,сіль 1л томатного соку Свіжу капусту обварити у киплячій воді цілою головкою без качана і відокремити листки. У листків зрізати жилки. Гречку заправляють січеною злегка підсмаженою цибулею, перцем і сіллю. Картоплю потерти як на деруни і додати подріблену капусту.Вимішати картопляну масу хз гречкою.Якщо дуже ріка маса то можна додати 1-2ст л кукурудзяного борошна.Посолити,поперчити. Заправлену масу кладемо на підготовлені листки капусти, згортаємо трубкою, укладають у сотейник або у кастрюлю, заливаємо томатним соком і тушкують до готовності. При подачі на стіл голубці поливають підливою, у якій вони тушкувались.
відварені макарони (чи домашня локшина) змішати з попередньо запареним та стертим в макітрі з цукром маком та солодкими вишнями без кісточок (щороку ми обов"язково на зиму заготовляємо вишні без кісточок з цукром у власному соці)
ще смачненький салатик пісний та дієтичний з ЧЕРВОНОГО БУРЯКА
взяти порівно зварений та сирий червоний буряк натерти на тертці додати подрібнені грецькі горіхи, до смаку приправити (бажано поменше солити, я додаю зубчик два подрібненого часнику) та заправити рослинною олією.