Протягом цього посту у понеділок, середу та п’ятницю не можна вживати рибу та олію. Після свята Святого Миколая (19 грудня) рибу дозволено їсти лише в суботу та неділю. З 2 січня посту треба дотримуватися так само суворо, як і Великого. Напередодні Різдва Христового не їдять увесь день, аж до першої зірки, що звіщає про час народження Спасителя. Мій син росте, а в чоловіка фізична праця, тому правил суворого посту дотримуватись їм важко, а от мені не помішало б
Катю, та то проста грибна підливка. Просто назва галичанська. Ще називають запрашка. Дівчата десь писали. Гриби на пательню порізані, посмажити, додати цибулі дрібно порізаної, ще трошки посмажити, притрусити мукою, перемішати, дати трошки води і більше вершків. Посолити, поперчити - мачанка готова. То я так роблю з печериць. Серйозніші гриби треба спочатку відварити.Мачанка - від слова мачати в неї деруни.
Натонька, в понеділок та вівторок треба пити саму тільки воду, а наступні дні ні молочного, ні яєць, ні риби, хіба тільки самі овочі, фрукти, сухофрукти, горіхи та каші на воді..... але ми працюємо і не дуже постимо
В піст готую такий супчик - куліш називається...До речі, діти його люблять дуже Куліш вариться із ячмінної крупи і картоплі , заправляється цибульною засмажкою на олії, а в кінці додається чавлений часничок...Дуууже запахущий!!!Можна варити його різної густоти...Страва ,між іншим, лікувальна, завдяки слизоутворюючим властивостям його треба вживати при захворюваннях шлунку...Ох, і наїлася я його в дитинстві... оскільки малою дуже з цим мала проблеми...
Рецепт моєї мами.Додам ще, що страви з ячменю слід вживати свіжими, щойно звареними, тоді вони смакують найбільше.