Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною. За церковною традицією тиждень називається сирним або м'ясопусним — через набір страв, які прийнято готувати протягом цього періоду. В 2011 році Масляна припадає на 28 лютого.
У перший день Масляної традиційно готують холодець зі свинячих ніжок і святкують. Та головна страва на Масляну — млинці зі сметаною, вареники із сиром, гречані млинці на смальці та інша обрядова їжа. Млинці на Масляну можуть бути різні: і прісні, і солодкі, і з начинкою, і дріжджові та ін. Як відомо, млинці печуть кожного дня з понеділка. Також Масляна відома всенародним гулянням: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження масляного опудала, костри тощо. Триває масляна тиждень.
Пропоную і нам цього тижня готувати млинці, оладки та знову розпочати наші ФМ щотижня....ну шо скажете?
gutka,поділіться будь ласка секретом випікання таких гарних млинців(жовтенькі не пересмажені).Я колись такі їла на празнику в селі.У мене ніяк такі не виходять.
мари4ка, Ірка-Шкірка, то файно, я ж і розпочну, сьогодні приготувала на сніданок млинці з яблуками та сиром, а потім зробила тісто на дріжджові млинці, які пекла наша Натонька, ділюсь враженнями: млинці дуже-дуже смачні, робила майже все по-рецепту, тільки скориставшись порадою третю склянку молока не додавала, хотіла аби млинці були трішки грубші - так як гарячі відразу перемазувала маслом вершковим домашнього виробництва
і мій фотозвіт: млинці густо посипала цукровою пудрою і подавала на стіл зі сметаною з малиною, персиковим варенням, та черешнями з сиропу, СМАКОТА - особлива подяка від сина
gutka,поділіться будь ласка секретом випікання таких гарних млинців(жовтенькі не пересмажені)
особливого секрету немає, головне правило при випіканні млинців - далеко не відходити, тримати на кожній стороні не довго, буквально декілька секунд, дивитись аби тільки "прихопило", рецептів за якими готую декілька ось тут добрий рецепт, дуже сподобався рецепт від Марусі рецепт див. тут, часто ним користуюсь, сьогодні спробувала дріжджові - також неймовірно смачні.....ну ще хочу додати що млинці готую дуже часто, декілька разів на тиждень
gutka, Ох, Катю-Катерино, що ж ти з нами робиш? Такий апетит наганяеш тими млинцями. Дівчата, хтось пік гречані млинці? Вони більш подібні до солодких, чи які вони?